Papatya çayı uykusuzluğa iyi gelmekte ve uyku kalitesini artırmaktadır. Gaz ve bulantı gibi sindirim sistemi şikayetlerini yatıştırabilmekte; antiinflamatuar etkisi sayesinde diyare ve mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Yine antiinflamatuar etkisi sayesinde bazı kanser türlerine karşı koruyucu olabileceğine dair çalışmalar da bulunmaktadır. Özellikle öğünlerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri kontrolünü sağlamaya yardımcı olan papatya çayı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kan basıncı ve kan kolesterol düzeylerinin kontrol edilmesine katkıda bulunarak kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. papatya bitkisinin çiçekleri kurutularak yapılır.
PAPATYA ÇAYI ZARARLARI NELERDİR?
Papatya çayı tüketimi pek çok kişi için güvenilir olup, yan etki çok nadir görülmektedir. Ancak papatya içeren kozmetik amaçlı ürünler gözde iritasyona neden olabilmektedir. Bununla birlikte küçük çocuklar, gebeler, hamileler ile karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişilerde güvenli tüketimi henüz kanıtlanmamıştır. Papatya çayı nasıl demlenir? Papatya çayı; kurutulmuş papatya çiçekleri sıcak suya atılarak demlenir. Papatya çayı ne zaman içilmelidir? Papatya çayı kan şekeri regülasyonu için öğünlerle, sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla öğün sonrası veya rahat bir uyku için yatmadan 1-2 saat önce içilebilmektedir. Papatya çayı zayıflatır mı? Papatya çayının zayıflama üzerine doğrudan etkisi bulunmamaktadır. Ancak antiinflamatuar etkisi, kan şekeri kontrolünü sağlaması ve stresi azaltıcı etkisi sayesinde dolaylı olarak vücut ağırlığı kontrolüne katkı sağlayabilmektedir. Papatya çayı adet söktürür mü? Papatya çayı halk arasında özellikle biberiye ile birlikte adet söktürücü olarak kullanılabilmektedir. Ancak adet düzensizliği durumunda mutlaka hekime danışılmalıdır. Papatya çayı erkeklere zararlı mıdır? Papatya çayının erkekler için zararlı olduğuna dair bilimsel bir veri yoktur.
PAPATYA ÇAYI UYKU GETİRİR Mİ?
Papatya çayının içerdiği apigenin adı verilen antioksidan molekül, beyinde bazı reseptörlere bağlanarak uykusuzluğa iyi gelebilmekte ve uyku kalitesini artırmaktadır. Papatya çayı günde kaç bardak içilmeli? Bitki çayı tüketimi günde toplam 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır. Papatya çayı tansiyonu yükseltir mi? Düzenli papatya çayı içen kişilerin daha düşük kan basıncına sahip olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Papatya çayı tansiyonu yükseltmemektedir. Emziren anneler
PAPATYA ÇAYI İÇEBİLİR Mİ?
Emziren anneler günde iki fincanı geçmemek kaydıyla papatya çayı tüketebilir. Papatya çayı sakinleştirir mi? Papatya özellikle aromaterapide kullanıldığında anksiyete ve depresyona iyi gelebilmekte; sakinleştirici etki göstermektedir. Papatya çayı kabızlığa iyi gelir mi? Öğünlerden sonra veya gün sonunda papatya çayı tüketimi bağırsak hareketlerini hızlandırabilmektedir. Özellikle stres, kabızlığı etkileyen önemli bir faktördür. Papatya çayı sakinleştirici etkisi sayesinde stresi azaltmaya ve dolaylı yoldan da kabızlığı çözmeye yardımcı olabilmektedir.
PAPATYA ÇAYI HANGİ İLAÇLARLA İÇİLMEZ?
Papatya; sedatif, kan sulandıcı, aspirin ve ibuprofen grubu ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden tüketmeden önce uzmana danışılmalıdır. Ayrıca gingko bloba ve saw palmetto gibi besin takviyeleri de papatya ile birlikte kullanılmamalıdır. Papatya çayı süt yapar mı? Papatya çayının anne sütünü arttırdığına dair yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak lohusalık döneminde annenin rahatlamasına ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilmektedir.
PAPATYA ÇAYI DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?
Papatya çayının içerdiği glisin, rahmin gevşemesini sağladığından düşüğe neden olabilmektedir.
PAPATYA ÇAYI ALERJİ YAPAR MI?
Gözlerin papatya çayı ile yıkanması, alerjik konjonktivite neden olabilmektedir. Adet sancısına papatya çayı iyi gelir mi? Papatya çayındaki glisin rahmin gevşemesini sağlayarak kas spazmlarını, dolayısıyla adet sancısını azaltabilmektedir.